Pigmentering

Fler och fler människor vill ha behandling av pigmentering, fram för allt gäller det pigmentering i ansiktet där det är som mest synligt. Man kan också se det tydligt på händerna på vissa personer eftersom händerna ofta är oskyddade i solen. Har man på sig en långärmad tröja, byxor, hatt och skor så är det lätt att glömma att skydda sina händer. Ansiktet är ju också den delen av kroppen som utsätts för mycket mer sol och troligtvis det första stället solen kommer åt under de mer kalla årstiderna när resten av kroppen är skyddad från strålar. Tänk bara när du är uppe i fjällen och åker skidor en kall men solig vinterdag och du vänder ansiktet mot solens strålar och bara njuter.

Hur ser en pigmentering ut?

De personer som vill ha behandling av sina pigmentfläckar upplever ofta att det är själva fläckarna som dom vill ha bort. Pigmentering kan också vara i form av fräknar, vilka verkar vara mer ”ok” att i ansiktet än fläckarna. Färgen på dessa pigmenteringar kan vara brunt i olika nyanser från ljust till mörkt. De kan också vara olika stora och ha olika former, därför är det viktigt att du först går till en hudläkare som tittar på dina fläckar för att avgöra om dessa kan vara bärare av malignt melanom eller om det är ok att ta bort dom.

Behandling av pigmentering

Hur går då en behandling av pigmentering till? Det vanligaste sättet att ta bort pigmentering är genom pulserande laser eller så kallat IPL där ljuset från lasern suger åt sig pigmentet (som också kallas för melanin) som förstörs genom värmeenergi. Efter att behandlingen med IPL är gjord tar det ungefär 7-12 dagar innan melaninet har stigit upp till ytan på din hud för att sedan kort och gott falla av.